Om Kontinent Dalsland

Dalslands enorma storhet upplevs bara genom ett besök till detta ett av Sveriges minsta landskap. Ingången till den nyskapande och vägröjande musikvärlden sker genom en liten bergsklyfta i den enorma bergskedjan som bildar dagens samhälle. Hos unga klangkonstnärer brinner den kreativa lågan starkare än någonsin, och vi slår följe med dem genom klyftan till den magiska värld som öppnar sig där. Kontinent Dalsland ger konstnärer ett forum att nära framtidens kreativitet, och bildar ett internationellt nav i Dalsland där de starkaste avtrycken levereras med brutal ärlighet från morgondagens ikoner. I dagens samhälle vågar få passera de bergsklyftor som leder till okända trakter. Många tycker det var bättre förr, känner inte igen sin hembygd och sjunger helst med i den sång de redan känner till. Kontinent Dalslands mål är att inspirera andra och oss själva till modet att skråla med i en sång vi inte ännu behärskar.

Upplev aktuell musik i Dalslands
Kontinent Dalsland är en ny festival som presenterar några av Sveriges och Europas främsta artister, tonsättare och klangkonstnärer i ett forum där framtidens kreativitet närs och sprids till en bred publik. Uruppföranden och äldre mästerverk av nutida tonsättare, inspirerade av intryck som färgar deras värld, framförs av banbrytande artister från jazz, opera, avantgarde, folkmusik och klassisk musik.

Oxöga
I en unik och återkommande del av Kontinent Dalsland festivalen låter vi ett antal musiker mötas i duo-par under titeln OXÖGA. Så kallas det runda fönster som ofta sitter på taket och tycks spana vidöppet ut över staden eller landet. VI har tagit fasta på insyn, utblick – och eventuell samsyn – för dessa musikaliska möten. Att utifrån se in i sitt fönster skildrar i bästa fall trygghet, igenkännande och hemkänsla. Att inifrån se ut från sitt fönster öppnar för ständigt förändrade vyer och nya tänkbarheter. Vad händer när det egna skapandet placeras i okända marker där det som skall presenteras om några dagar inte är förutsägbart?